top of page

Автопричіпна техніка AL-KO: що таке автомобільний причіп?

Оновлено: 23 груд. 2021 р.

Поняття «причіп» – дуже широке, і є чимало способів класифікації причепів. Спробуємо розібратися із цим питанням докладніше.


Причіпні пристрої можна поділити на класи за:

  • об’ємом та допустимою масою;

  • розподілом ваги та навантаження між тягачем і причепом;

  • кількістю осей;

  • типом вантажної платформи;

  • системами керування поворотом коліс;

  • призначенням тощо.

Є безліч сленгових та неофіційних назв причепів. І навіть у сегменті легкових причепів є величезна кількість варіацій причіпних пристроїв.


Чим причіп відрізняється від напівпричепа?

Причіп – це окремий транспортний засіб, який за допомогою дишла може бути з’єднаний з автомобілем. Крім причепів, існують вантажні напівпричепи, які з’єднуються із сідельним тягачем через спеціальний зчіпний пристрій (сідло) за допомогою зчіпного шворня. Ще можна окремо виділити так званий розпуск – гібрид причепа та напівпричепа, призначений для перевезення довгомірних вантажів у складі автопоїзда.


Більшість стандартних найменувань технічних пристроїв, що стосуються використання причепів, ми звикли чути насамперед стосовно вантажних напівпричепів. Ідеться про такі поняття, як «тент», «рефрижератор», «ізотерм», «платформа» (відкрита й бортова для негабаритних вантажів), «контейнеровоз», «автовоз», «цистерна» тощо. Однак усі ці терміни застосовні й до легкових причепів.

Так, наприклад, лафет – платформа для закріплення жерла зброї – у разі з автотранспортом перетворився на автовоз – причіпну платформу для перевезення колісної техніки. А причепи-джумбо (Jumbo), які використовуються для транспортування об’ємної техніки на піддонах та іншого великогабаритного вантажу, зобов’язані своєю назвою імені циркового слона, якого вперше перевозили в подібному транспортному засобі. Сьогодні термін «джумбо» став ім’ям загальним і застосовується як до причепів, так і до напівпричепів збільшеної місткості. Хоча, слід визнати, що серед причепів такі конструкції трапляються нечасто.


Серед причепів та напівпричепів можна виділити й конструкції з поворотними колесами. Залежно від габаритів можна побачити різні варіанти подібних причіпних пристроїв із використанням механічного або гідравлічного приводу. І якщо керування причепом здійснюється не за допомогою зчіпки, а шляхом приводу, то називати автомобіль із таким причіпним пристроєм потрібно вже не автомобілем із причепом, а автопоїздом.



Класифікація легкових причепів

Причепи для легкових автомобілів можна поділити за такими критеріями:

Окремо можна класифікувати легкові причепи різного призначення: для перевезення водного транспорту, колісної техніки, тварин; торговельні; універсальні; причіпні будинки на колесах тощо.

Специфіка використання та конструкція різних причепів можуть сильно різнитися залежно від ряду факторів, проте наявність або відсутність гальма продиктовано правилами та нормами безпеки. Вона визначається масою причепа.



Що важливо знати про причіпні будинки на колесах?

Будинки на колесах прийнято називати «трейлерами», «кемперами» або «караванами». Вони бувають самохідними та причіпними, і причіпні кемпери виділяють в окрему категорію легкових причепів. Це різновид причіпних пристроїв, для яких насамперед важливі комфорт, безпека та простота використання. Тому для автобудинків виробляють спеціальні комплектувальні вищої якості, ніж для звичайних легкових причепів.


Наприклад, для автобудинків випускають осі AL-KO Delta з похилими важелями. Вони протидіють відцентровій силі та компенсують розгойдування, які провокуються високим центром маси й великою вітрильністю туристичних причепів. Автобудинки лише завойовують ринок причіпних пристроїв України. І на цю перспективну технологію є сенс звернути окрему увагу.


Комплектувальні для легкових причепів AL-KO

Рішення та технології компанії AL-KO дають можливість складати причепи будь-якої складності для вирішення різних завдань. Запчастини та комплектувальні для легкових і туристичних причепів від німецького виробника відповідають найвищим стандартам якості, установленим в Європейському Союзі. На сторінках каталогу товарів ви можете ознайомитися з асортиментом продукції AL-KO, підібрати запчастини з урахуванням передбачуваного максимального навантаження й вибрати аксесуари для причепів відповідно до потрібних умов експлуатації та побажань.


Для зручного обслуговування легкових причепів пропонуємо звернутися до сервісних служб наших офіційних партнерів.

bottom of page