top of page

Точка опори: як вибрати опорне колесо для причепа

Оновлено: 18 лист. 2021 р.

Опорне колесо – важлива деталь, яка значно полегшує використання легкового причепа. Під час вибору придатної моделі опорного колеса потрібно замислюватися не лише щодо комфорту, а й ураховувати показники надійності та функціональності комплектувальних. Пропонуємо вам кілька корисних порад, які стануть у нагоді під час вибору опорного колеса.

Опорне колесо суттєво поліпшує якість користування легковим причепом. І, при всій простоті, вибір опорного колеса для причепа часто передбачає порівняння безлічі технологій. Різні моделі опорних коліс можуть бути механічними або автоматичними, виготовлятися зі сталі або пластику, пропонувати чи не пропонувати можливість відображення навантаження на деталь тощо.


Список критеріїв під час вибору опорного колеса не обмежується вибором самого пристрою. Потребує уваги ще й його кріплення – хомут. Не в останню чергу треба звернути увагу на виробника комплектувальних.


Призначення опорного колеса для причепа

Перше питання, на яке слід відповісти під час вибору опорного колеса, – для чого планується його використовувати. Відповіді можуть бути такими:

  • для забезпечення збалансованого робочого стану причепа;

  • для переміщення причепа без допомоги автомобіля.

При цьому сфери використання причепа, а значить, і опорного колеса теж дуже широкі:

  • причіп можна використовувати для перевезення човнів або іншої техніки;

  • причіпні будинки на колесах та каравани також можуть бути оснащені опорними колесами.

Опорне колесо на V-подібному дишлі

Технологія встановлення опорного колеса

Спосіб установлення опорного колеса – другий критерій, який важливо врахувати під час вибору деталі. Кріплення опорного колеса може бути приварним, на хомуті або поворотному хомуті. Безперечно, найзручніший спосіб установлення опорного колеса – використання поворотного хомута. Однак вибір конкретної моделі все ж таки багато в чому залежить від конструкції причепа й навантаження на колесо.


Підкатне колесо встановлюють на дишлі, яке також може мати різні варіанти конструкції, що однозначно впливатиме на можливості використання опорного колеса для причепа. Є ще один конструктивний момент, на який також варто звернути увагу, – це можливість установлення колеса ліворуч за рухом причепа. Таке положення в разі аварійного відчеплення дасть змогу спрямувати причіп до узбіччя, а не в напрямку зустрічної смуги.


Переваги використання опорного колеса

Можна виділити відразу кілька аргументів на користь установлення надійного та якісного опорного колеса:

  • Простота руху причепа. Колесо дає можливість без зайвих зусиль (і за наявності балансу конструкції) рухати причіп самостійно або за рахунок автоматики.

  • Просте приєднання зчіпного пристрою. Приєднати причіп можна не тільки за рахунок маневрування автомобілем, а й шляхом переміщення самого причепа.

  • Регулювання кута нахилу причепа. Це спрощує не тільки процес зачеплення причепа, а й дає можливість впливати на процеси його завантаження й розвантаження.

  • Надійність та безпека. Опорне колесо – найнижча точка причепа й у разі аварійного відчеплення впливає на поведінку причепа на дорозі.


Яке опорне колесо вибрати?

Пропонуємо розглянути такі варіанти опорних коліс для причепів.

  • Механічне колесо складається з двох трубок – зовнішнього корпуса та внутрішнього штока з колесом. Обертанням спеціальної ручки можна висунути або засунути шток та підняти або опустити дишло причепа.

  • Автоматичне колесо також має телескопічну конструкцію телескопічне, але в ньому передбачено автоматичний рух штока та кронштейна з колесом.


На що ще звернути увагу під час вибору

Ще одне важливе питання – максимальне вертикальне навантаження на опорне колесо (вантажопідіймальність). Для легкових автомобільних причепів вистачить опорного колеса з вантажопідіймальністю 150-500 кг, для сільгосп- та вантажних причепів потрібна вантажопідіймальність 0,8-1,5 т.

  • Малим легковим причепам масою до 750 кг вистачить колеса з вантажопідіймальністю 150 кг.

  • Для причепів масою 1-2,5 т потрібне колесо з вантажопідіймальністю до 300 кг.

  • Якщо причіп має масу 2,5-4 т, то максимальне навантаження опорного колеса – 500 кг.

Також важливо враховувати конструкцію самого колеса, яке може бути оснащене шинами або ободом із суцільної гуми. Плавний хід причепа забезпечують пневмошини, але вони потребують більшої уваги під час обслуговування. Спрощує використання колеса – опорний підшипник у ручці.


Переваги опорних коліс AL-KO

Опорні колеса для причепів заслуговують на увагу, якщо вони мають:

  • антикорозійний захист за рахунок цинкування;

  • домкратний механізм для полегшення підняття техніки.

Рішення компанії AL-KO в цьому сегменті відповідають високим стандартам якості, установленим в Європейському Союзі. На сторінках каталогу комплектувальних для автомобільних причепів ви можете ознайомитися з асортиментом продукції німецького виробника.

bottom of page