top of page

Інерційне гальмо накату: простота й безпека використання причепа

Оновлено: 23 груд. 2021 р.

Гальмо накату – це найважливіша частина причепа, яка відповідає за безпеку та комфорт руху. Адже якщо автомобіль-тягач на великій швидкості загальмує, а причіп, який не обладнано гальмом, – ні, то це не тільки збільшить гальмівний шлях, але може змінити траєкторію та інерційні характеристики поведінки автомобіля на дорозі. А значить, установити гальмо накату на причіп важливо задля безпеки та передбачуваності руху.

Ключові фактори, що впливають на поведінку автомобіля з причепом на дорозі, – вільне кочення та вага причепа. Також важливо пам’ятати про рухоме зчеплення авто та причепа.


Конструкція інерційного гальма накату

Конструкція гальма накату проста й надійна, а потреба обслуговувати пристрій – зовсім незначна плата за безпеку. При цьому важливо розуміти, що відповідно до чинного законодавства причепи повною масою понад 750 кг повинні бути обов’язково обладнані гальмом накату.

Інерційне гальмо накату включає такі складові частини:

  • зовнішній корпус пристрою;

  • рухомий шток;

  • амортизатор для рівномірного та плавного руху деталей;

  • втулки ковзання, якими рухається шток;

  • передавальний механізм у вигляді гуськового важеля;

  • демпферне кільце для захисту втулок від пошкоджень та розбиття;

  • пилозахисна гофра для штока.

Найбільшої уваги під час обслуговування гальма накату потребують втулки та амортизатор. Збільшення люфту в конструкції впливає на якість руху деталей, що в першу чергу шкодить амортизатору.



Принцип роботи гальма накату для причепа

По суті, інерційне гальмо накату – це система, яка складається з двох частин – інерційного гальма та стоянкового гальма.

  • Принцип роботи стоянкового гальма не потребує пояснення, але в цьому разі пристрій має ще одну додаткову корисну функцію – страхувального троса. Він кріпиться одним кінцем до важеля на причепі, а іншим – до фаркопа. Спонтанне розмикання троса приводить у дію гальмо автоматично.

  • Принцип роботи інерційного гальма легко зрозуміти з його назви. Воно є сполучною частиною між зчіпним пристроєм, який одягається на фаркоп, і дишлом, що кріпиться до рами причепа. Коли авто гальмує, зчіпний пристрій не тягне причіп, а впирається у фаркоп. Система використовує цю силу та з пропорційним зусиллям тисне на передавальний механізм – своєрідний важіль гуськового типу, що натягує трос для гальмування. Використання гальма накату не тільки на 20% скорочує гальмівний шлях, але й запобігає зміні траєкторії руху, а також унеможливлює зміщення центру мас відносно гальм. Як наслідок, автомобіль із причепом виконує максимально контрольовану зупинку.

У більшості автомобілістів, знайомих із принципом будови гальма накату, виникає питання, як автомобіль із причепом рухатиметься заднім ходом. Справа в тому, що під час руху заднім ходом, обертання коліс відбувається у зворотному напрямку. При цьому, обертаючись разом із барабаном, передня гальмівна колодка впирається у важіль вільного зворотного ходу й продавлює його всередину. У результаті вона разом із важелем потрапляє вглиб барабана, мінімізуючи як тертя, так і розтискне зусилля на задню колодку. Унаслідок цього сила тертя обох колодок стає мінімальною й гальмування не відбувається, хоча гальмівні троси, як і раніше, натягнуто.


У конструкції гальмівних барабанів AL-KO це рішення реалізовано завдяки застосуванню окремої деталі – рюкматик. Її використання приводить до зменшення гальмівного зусилля до 1% у порівнянні з нормативними 8%.



Інерційні гальма накату від компанії AL-KO

Компанія AL-KO готова забезпечити вас надійними рішеннями для складання та ремонту причепів, що відповідають нормам ЄС і користуються широкою популярністю у світі. На сторінках каталогу комплектувальних для причепів ви можете ознайомитися з усім асортиментом продукції та підібрати товари залежно від передбачуваного навантаження. Також ми пропонуємо вам ознайомитися з усіма сервісними точками наших партнерів, де можна придбати запчастини для причепів.

bottom of page