top of page

Стійкість у будь-якому положенні: опорні стійки для житлового автопричепа

Для автотуристів відпустку не назвеш вдалою, якщо автобудинок не вдається надійно встановити та зафіксувати на стоянці. Це можна зробити за допомогою механічних опорних стійок, регульованих вручну, але набагато зручніше – за допомогою електричних та гідравлічних опорних стійок.

Сьогодні ми розповімо про відмінності між усіма опорними стійками AL-KO і відповімо на запитання, чи можна використовувати опорні стійки, щоб поставити автопричіп на зберігання на зиму.


Механічні опорні стійки: класичне рішення

Найпростіші механічні стійки підходять усім, хто готовий сам встановити кемпер на опори за допомогою гайкокрута. Ці стійки забезпечують стійке положення причепа на будь-якому рельєфі. Вони просто монтуються і доступні в найрізноманітніших виконаннях для будь-яких видів шасі.

Але якщо ви встановлюєте автобудинок на м’яку поверхню – пісок, мул або сніг, то навіть найкращі стійки можуть загрузнути. У таких випадках варто подбати про стійку основу і використовувати дерев’яні дощечки, кам’яні плити або опорні черевики Big Foot від AL-KO.


Порада: багато автотуристів застосовують для підйому і опускання опор акумуляторний гайкокрут (шурупокрут). Це зручніше, ніж монтаж стійок вручну, але ми не рекомендуємо цього робити. При використанні потужних електроінструментів є небезпека надмірного підйому автопричепа. Це може призвести до пошкодження кузова, різьби та гвинтового кріплення. Якщо ви все ж таки маєте намір використовувати акумуляторний гайкокрут, робіть це з максимальною обережністю і стежте, щоб інструмент працював не на повну потужність.


Різновиди опорних стійок AL-KO

Базові опорні стійки AL-KO доступні у 2 варіантах: Stilform – звичайні стійки, які витримують вагу до 1000 кг, і стійки Premium, вантажопідйомністю до 2500 кг.


Для особливих видів ґрунту, м’яких і нерівних поверхонь краще підійдуть опорні черевики AL-KO Big Foot. Ці пристосування розміром 20×18 см мають значну площу опори. Вони монтуються безпосередньо до стійок і забезпечують додаткову стійкість автобудинку на стоянці; зісковзування стійок на складних ґрунтах практично виключено.

До того ж ці пристосування являють собою більш елегантне рішення, ніж підкладання дощечок. Коли стійки складаються, черевики Big Foot розміщуються біля днища кемпера.


Оснащення механічних стійок AL-KO башмаками Big Foot відбувається дуже просто. Їх можна встановити на будь-які стійки AL-KO версії Stilform або Premium, починаючи з 2001 року випуску. Старіші стійки теж можна оснастити черевиками AL-KO Big Foot, але перед монтажем необхідно буде просвердлити кілька отворів згідно з інструкцією.


Стійки з електроприводом: максимум зручності

Для тих, кого обтяжує ручний монтаж опорних стійок, підійде система опор з електроприводом. Такі системи приваблять автотуристів, які часто змінюють місце стоянки, хочуть поберегти спину і хотіли б надійно встановити автобудинок без зайвих зусиль.

Порада: стійки з електроприводом мають додаткову перевагу на обмеженій площі. Ви можете припаркувати автобудинок максимально близько до огорожі, оскільки вам не потрібен простір для ручного підйому або опускання автобудинку.


Електрична система опорних стійок UP4 від AL-KO

За допомогою електричної системи UP4 від AL-KO встановлення автопричепа відбувається зручніше і швидше, ніж при використанні гайкокрута. За допомогою дистанційного керування всі 4 стійки висуваються і окремо регулюються на потрібний рівень. Під час встановлення автобудинку ви економите час і виконуєте операцію без зусиль, простим натисканням кнопки.


Система UP4 сумісна з автобудинками до 2,5 тонн і, завдяки оцинкованим гарячим способом металевим компонентам захищена від корозії, що забезпечує тривалий термін експлуатації стійок. У версії «преміум» до стандартної комплектації також входять опорні черевики AL-KO Big Foot, що забезпечують стійкість автобудинку на м’яких і податливих ґрунтах.



Порада: електрична система стійок поєднується з системою маневрування AL-KO Ranger. У той час як AL-KO Ranger допоможе встановити автобудинок навіть на схилі з обмеженим простором для маневрів, система UP4 після натискання кнопки розташує стійки в потрібному положенні. Обидві системи працюють від одного пульта дистанційного керування, що дуже зручно.


Крім того, система стійок UP4 захищена від автозлодіїв. Завдяки вбудованому протиугінному пристрою, ручне регулювання стійок можливе тільки за допомогою спеціального ключа. Несанкціонований доступ до автобудинку виключається.


Опори UP4 підходять до будь-яких шасі AL-KO, і їх можна встановити після придбання основного обладнання.


Гідравлічні стійки для автобудинку: «Роллс-Ройс» опорних систем

У того, хто цілий день подорожував, є тільки одне бажання: припаркувати автобудинок для ночівлі і розслабитися. Але якщо для зупинки обрано майданчик з нахилом або не настільки рівну ділянку, щоб відрегулювати положення за кілька хвилин, установка забирає чимало часу і сил.

Порада: за наявності гідравлічних опорних стійок, встановлення і вирівнювання автобудинку відбудеться без стресу. Гідравлічні підйомні стійки, що приводяться в дію натисканням кнопки, в автоматичному режимі встановлять автобудинок у строго горизонтальне положення. Усього за пару хвилин будинок на колесах буде ідеально розташований як у поздовжній, так і в поперечній осі.


Гідравлічні підйомні стійки LevelC від E&P Hydraulics

Усього кілька хвилин потрібно системі гідравлічних підйомних стійок LevelC виробництва E&P Hydraulics, щоб автоматично вирівняти і привести в горизонтальне положення житловий автопричіп. Усю роботу виконують 6 гідравлічних опор.


На першому етапі висуваються 2 основні опори, закріплені праворуч і ліворуч від осі, які вирівнюють автобудинок по ширині; на другому етапі регулюється поздовжня вісь. Замість механічних кутових стійок у системі LevelC використовуються гідравлічні кутові стійки Big Foot, які приводять автобудинок в ідеально горизонтальне кінцеве положення. Ця операція здійснюється за допомогою електронного ватерпаса, вбудованого в блок керування.



Для керування системою передбачено такі опції:

  • стаціонарно встановлена панель керування;

  • невелика сенсорна панель (тачпад), яка розміщена в стаціонарній зарядній станції в автобудинку, але може бути вилучена. Планшет виконує функцію бездротового пульта дистанційного керування, за допомогою якого можна керувати всією системою зовні;

  • додаток для смартфона з тим самим інтерфейсом, що й планшет.

Простішу і швидку установку автобудинку складно уявити. Використовуваний метод установки, при якому автобудинок вирівнюється спочатку по поперечній, а потім по поздовжній осі, а кожна пара стійок рухається паралельно, захищає шасі від впливу руйнівних сил, що скручують.


Система LevelC пропонується як закінчена система з 6 гідравлічними опорами. Як альтернативу її можна замовити і як компактну систему з 2 гідравлічними осьовими та 4 механічними кутовими опорами.


Порада: система LevelC сумісна майже з усіма типами автобудинків, до того ж її можна будь-якої миті демонтувати та встановити на інший автобудинок.


Чому механічні та електричні стійки для автобудинків не замінюють домкрат

Стійки – це лише стійки, за допомогою яких можна закріпити припаркований автобудинок. Хоча багато хто вважає, що за допомогою стійок можна вирівняти автобудинок, це не так: вони підходять тільки для стабільного встановлення автобудинку. Якщо його підіймають за допомогою стійок, наприклад, для вирівнювання або заміни шин, це може призвести до деформації шасі та пошкодження кузова.

Єдиний виняток: автобудинок можна підіймати за допомогою гідравлічних стійок (опор) системи LevelC виробництва E&P Hydraulics. На відміну від інших опорних систем, 2 основні гідравлічні опори LevelC кріпляться до штоків головної осі. Це означає, що основне навантаження передається на раму через великі опори, розташовані в безпосередній близькості з віссю, і тому ризик впливу скручувальних сил відсутній.


Чи можна використовувати опорні стійки для заміни коліс?

Заміна коліс повинна проводитися тільки із застосуванням домкрата AL-KO, який призначений для роботи з шасі AL-KO. Застосування такого домкрата виключає будь-який ризик пошкоджень. Домкрат AL-KO пропонується, як у вигляді механічної моделі для автобудинків вагою до 2000 кг, так і гідравлічної моделі для автобудинків вагою до 3000 кг.



Чи можливе за допомогою опорних стійок встановлення автобудинку на козли на зиму?

Це питання постійно обговорюється на автофорумах. З одного боку, сучасні шасі відрізняються настільки міцною конструкцією, що добре переносять тривалі простої. І тим не менше, якщо автомобіль протягом таких простоїв буде розвантажено, це піде на користь і шинам, і ресорному блоку в осі. Такого розвантаження можна досягти шляхом використання підставних козел, що розміщуються під рамою поруч із віссю. Це найміцніша ділянка всього шасі. Додатково автобудинок можна закріпити за допомогою стійок.


Але й розвантаження із застосуванням домкратної опорної стійки є достатнім. Щоб уникнути ризику пошкодження шасі, автобудинок не слід повністю підіймати з пружинного механізму. Розвантаження має тільки злегка підняти вісь, що буде добре помітно по колесах. При правильному розвантаженні колеса не повинні висіти в повітрі, а лише злегка торкатися землі.


Порада: поглиблення на шинах – «хвиля», що виникає через вагу фургона, тепер не помітна.


Підібрати відповідні комплектувальні для автобудинків і житлових автопричепів можна в каталозі AL-KO. Замовити їх можна в сервісних центрах наших партнерів.

bottom of page