top of page

Тверда земля під ногами: опорні стійки для автобудинків

Безпечний, прямостійний, надійний – саме такі вимоги потрібно висувати до будинку на колесах незалежно від того, де його вирішено припаркувати. Однак поверхня стоянок просто неба й кемпінгів не завжди ідеальна та не гарантує в подібних випадках абсолютно надійного паркування. І тому стабільним та надійним рішенням для паркування автобудинків, навіть на нерівній або м’якій поверхні, стануть спеціальні опорні стійки.

У цьому матеріалі ми зібрали найважливішу інформацію для вибору ідеальної опори або опорної стійки на колесах.


Стабільне паркування: навіщо потрібні опорні стійки

Безпека не буває зайвою, і у випадку з автомобільною технікою завжди краще перестрахуватися. Для забезпечення стабільного та рівного стоянкового положення автобудинку рекомендовано використовувати спеціальні попередньо встановлені опори.


Це єдиний спосіб гарантувати, що коливання, що виникають під час рухів всередині припаркованого кемпера, можуть бути компенсовані. Пам’ятайте, що стабілізація положення автобудинку важлива не тільки для його приємного та безпечного використання, але й для бездоганної роботи електричних приладів, таких як холодильники.


Традиційні помічники: механічні опори

Якщо ви надаєте перевагу старій добрій надійній техніці, то варто обзавестися механічними опорами. Для паркування автобудинку їх установлюють у потрібне положення за допомогою зручної рукоятки. Переваги такого рішення – швидкий та простий монтаж, невелика вага й нескладне застосування.



Сучасні помічники: електричні та гідравлічні опори

Якщо ви надаєте перевагу комфорту у всьому, використовуйте електричні або гідравлічні опори для автобудинків. Їх легко опустити лише одним натисканням кнопки. Причому деякі електричні опори мають здатність «самовирівнюватися», так що кемпер приводиться в рівне горизонтальне положення автоматично.


В інших системах опорні стійки можна відрегулювати індивідуально й будинок на колесах буде вирівняний за допомогою пульта дистанційного керування. Однак для цього у вас повинен бути під рукою рівень для перевірки оптимального положення автобудинку.


Правильне застосування: опори допомагають, але не завжди

Опори – необхідна умова для стабільного й безпечного паркування автобудинку та його комфортного використання. Проте вони не можуть замінити шини та їх не можна використовувати для стаціонарного встановлення на зиму.


Для безпечності автобудинків у таких ситуаціях потрібно застосовувати спеціальні прилади та інструменти. Так, оригінальні домкрати AL-KO мають оптимально адаптований тримач для безпечного спрямування сил, що виникають у шасі, та запобігання пошкодженню кузова.



Корисна порада 1: стабільне паркування автобудинку

Спочатку вирівняйте караван за віссю, тобто встановіть шасі приблизно паралельно до землі. Перевірте правильність положення транспортного засобу за допомогою рівня й компенсуйте його положення.


Наприклад, для ділянок на схилі можна зробити в землі заглиблення для коліс. Якщо це неможливо, то можна з нижнього боку задіяти підкладні клини, наприклад UK 10 K від AL-KO, а потім опустити опори. Як тільки вони стикнуться із землею, одним або двома обертами різьби рівномірно створіть попереднє напруження на всіх опорах. При цьому не забудьте ввімкнути ручне гальмо.


Корисна порада 2: довіряйте експертам

Важливо, щоб опори встановлювалися правильно та професійно. Непрофесійне кріплення опор до будинку на колесах може призвести до перекосів, появи тріщин і навіть негерметичності корпуса кемпера. Тому обов’язково довіряйте спеціалістам, які навчать вас правил базового використання опор.


Експерти із сервісних центрів наших партнерів допоможуть налагодити використання опор для автобудинків незалежно від того, чи виберете ви стандартні механічні опори AL-KO, чи комфортнішу електронну систему опор E.C.S. До речі, опорні стійки Big Foot від AL-KO забезпечать безпечне стоянкове положення автобудинку на будь-якій кемпінговій стоянці.


Детальнішу інформацію про комплектувальні та аксесуари для автобудинків можна отримати в офіційному каталозі запчастин AL-KO для автобудинків і причепів.

bottom of page