top of page

Життя в автобудинку: подорожуємо безпечно та з комфортом

Подорожі в житловому автопричепі або автобудинку – це європейський стандарт життя, до якого ми так хочемо прагнути. Але навіть для досвідчених мандрівників довга поїздка в автобудинку може виявитися непростою справою. Тривалі переїзди, затори, турботи про те, як уберегти машину і майно від злодіїв можуть зробити подорож справжнім випробуванням.

І все ж дотримання деяких простих правил допоможе звести стреси та ризики до мінімуму. Ми зібрали для вас відповідні рекомендації.


5 правил спокійних подорожей

Водії автобудинків відомі своєю здатністю проїжджати великі відстані. Подолати 600 км на день і більше – для них звична справа. І, тим не менш, навіть для досвідчених водіїв тривалі поїздки – виснажливе випробування, і концентрація уваги, як правило, сильно знижується після 2-3 годин за кермом.

Якщо дотримуватися кількох основних правил, буде легше уникнути аварій, м’язового перенапруження і стресових ситуацій.

  1. Кожні 2-2,5 години робіть зупинку для відпочинку. Не завадить також короткий відновлювальний сон на 20-30 хвилин. Це дає енергію для наступного етапу!

  2. Під час зупинок корисно рухатися: зробити кілька вправ на розтяжку та розминку м’язів, пройти кілька кроків – навіть короткочасні вправи такого штибу допоможуть запобігти м’язовому перенапруженню, появі болю в спині чи шиї.

  3. Важливо пити достатню кількість рідини. Для того, щоб уникнути зневоднення і підтримувати мозок у «режимі готовності», важливо під час їзди і під час зупинок пити достатню кількість рідини. Найкраще пити мінеральну воду, чай або фруктові соки, але за необхідності можна підбадьорити себе і чашкою кави.

  4. Віддавайте перевагу легким перекусам: якщо за кількістю рідини особливих обмежень немає, то від важкої жирної їжі під час далеких поїздок краще, якщо це можливо, утримуватися. Проблема в тому, що організму потрібно чимало енергії на перетравлення свинячої печені, курки-гриль або неабиякої порції піци. Набагато краще обмежитися фруктами, салатами або легкими стравами на кшталт курячої грудки з рисом.

  5. Змінюйте один одного за кермом. Якщо в кількох мандрівників є права, то вони теж повинні час від часу сідати за кермо. Це береже нерви «основного водія» і дає йому (або їй) змогу трохи розслабитися і перепочити.


Автобудинок: більше комфорту завдяки системі підвіски

Під час далеких поїздок і під час руху нерівними дорогами їзда в автобудинку може стати не особливо приємною. Гучний шум, різкі поштовхи, а також складне проходження поворотів напружують і водія, і інших попутників.

У таких ситуаціях виручають спеціальні системи підвіски, які можна встановити на автомобілі, оснащені шасі AL-KO, а також на деякі моделі фургонів. Рекомендуємо звернути увагу на різні варіанти комплектувальних, починаючи від механічної амортизаційної стійки ACS на передній міст і закінчуючи повнокомплектною пневмопідвіскою, наприклад, X4. AL-KO пропонує відповідне обладнання для будь-яких запитів і бюджету.

А щоб автомобіль і на стоянці перебував у рівному та стабільному положенні, рекомендуємо використовувати спеціальну систему опор, наприклад, нову гідравлічну систему HY4.



Житловий автопричіп: безпечна і стабільна їзда

Автобудинок можна порівняти зі звичайним котеджем, і шасі житлового автопричепа, як і гарний фундамент – найважливіший компонент комфорту. Саме тому більшість житлових автопричепів оснащено легким шасі AL-KO.

Ця конструкція, завдяки підвісці мостів Delta на діагональних важелях із запатентованою шестигранною гумово-джгутовою віссю, забезпечує оптимальне власне демпфірування. Плюс великий вибір легко монтованого за принципом Plug & Play – «підключи і працюй» додаткового обладнання для шасі, що гарантує більшу безпеку та комфорт.

Надійну і спокійну їзду для водіїв автобудинків забезпечить так зване «тріо безпеки» – протиковзна муфта, автоматично регульовані гальма і система протиковзання.

А своєрідною «вишенькою на торті» є додаток 2LINK, за допомогою якого можна контролювати роботу системи протиковзання ATC навіть під час їзди. А також користуватися електронним рівнем, щоб без зусиль відрегулювати положення житлового автопричепа на парковці.

Крім цього, під час переміщення автопричепа на кемпінгу або стоянці, відповідна система маневрування (мувер) допоможе уникнути проблем під час паркування.


Захист автомобіля від крадіжки

На жаль, стовідсотково надійного захисту від винахідливих злодіїв не існує, але ризик «швидкої» крадіжки можна знизити за допомогою спеціальних засобів.

Встановлений на житловому автопричепі замок автозчеплення із «запобіжною кулькою» допомагає запобігти захопленню причепа гаком. Можна також додатково встановити замки на опори.

Щодо автобудинків, то тут можна використовувати блокувальники коліс або телескопічні штанги. Перші запобігають викраденню, а другі – з’єднують між собою водійські двері та двері пасажирського салону таким чином, що відчинити їх ззовні або практично неможливо.

Крім того, сигналізація, ручки на вхідних дверях автобудинку і житлового автопричепа, а також посилені профілі на вікнах цілком можуть відлякнути злодіїв, налаштованих на швидку здобич.


Зберігайте важливі документи в захищеному місці

Навіть якщо було вжито всіх заходів для захисту автобудинку зсередини і ззовні, необхідно подбати про те, щоб важливі документи, які ви не берете з собою, перебували в надійно захищеному місці. Для цього найкраще підійде міцний сейф, який можна пригвинтити або приклеїти по всій довжині в додатковому багажнику автомобіля.


Датчики-сигналізатори диму і газу можуть врятувати життя

Комбінований газовий датчик сигналізує про витік пропану і бутану – газів, які часто використовуються в зоні кемпінгів. Додаткового до цього рекомендуємо також обзавестися звичайним датчиком диму, оскільки кожен власник автобудинку або житлового автопричепа знає, як швидко їх може знищити вогонь. У таких випадках кілька секунд можуть вирішити долю пасажирів.


Безпечне транспортування велосипедів

І насамкінець хочемо нагадати про необхідність надійного кріплення велосипедів чи мотоциклів. Міцний кронштейн для велосипеда або мотоцикла, або висувна система в задній частині автобудинку забезпечать у цьому плані чудову мобільність! Однак у деяких країнах (наприклад, в Іспанії, Італії) «негабаритний вантаж», тобто, кріплення для велосипеда, має бути позначений попереджувальними знаками.


Підібрати відповідні комплектувальні для автобудинків і житлових автопричепів можна в каталозі AL-KO. Замовити їх можна в сервісних центрах наших партнерів.

bottom of page