top of page

Стійка мобільність: системи безпеки та контролю руху причіпних автобудинків

Несподівані маневри на дорозі, сильні пориви вітру на мосту чи складний обгін можуть спричинити небезпечні ситуації для водіїв автомобілів із житловими автопричепами. Для впевненого контролю транспортного засобу необхідно, крім навичок водія, ще й відповідні технічні рішення.

Описані нижче пристрої – обов’язкові атрибути для безпечної та спокійної їзди на автомобілі з причіпним автобудинком.


1. Замковий пристрій-стабілізатор курсової стійкості AKS

«Разом – і в радості, і в горі» – ця романтична фраза є нагальною необхідністю для безпечного руху автомобіля з житловим автопричепом. На жаль, не завжди вдається уникнути критичних ситуацій на дорогах, і тоді вирішальне слово часто залишається за технікою.


Замковий пристрій-стабілізатор курсової стійкості, такий як AKS 3004 для автобудинків вагою до 3 000 кг від компанії AL-KO, забезпечить ефективне та повне гасіння поздовжніх та поперечних коливань причепа, які можуть призвести до його небезпечного розгойдування. Завдяки спеціальному індикатору безпеки, застосовуючи пристрій-стабілізатор курсової стійкості AL-KO, ви точно знатимете, що зчіпний пристрій встановлено на кулі тягово-зчіпного пристрою правильно, у тому числі за допомогою протиобмерзального спрею – навіть у найсуворішу зиму.


При натисканні ручки стабілізатора до замкового пристрою притискаються з двох сторін дві фрикційні накладки. Це дозволяє підвищити критичну максимальну швидкість зв’язки автомобіль-причіп, але ви повинні завжди дотримуватись гранично допустимої швидкості.



2. Система стабілізації руху ATC

Танцювати приємно на концерті, а якщо «танцювати» починає автопричіп, про задоволення не може бути й мови. На великих швидкостях причіпні автобудинки дуже чутливі до мінімальних впливів і навіть невелике поперечне прискорення може призвести до небезпечного розгойдування.


У таких випадках потрібне своєчасне втручання водія, а завдяки системам стабілізації, таким як система AL-KO Trailer Control (ATC), це можна виконати в автоматичному режимі. Сенсори реагують на найменші відхилення, система повертає причіп за допомогою м’якого пригальмовування у свій ряд руху, а ви спокійно контролюєте рух транспортного засобу.


І цей контроль з допомогою системи ATC починається ще до початку руху. При приєднанні причепа автоматично виконується функціональний тест, зелений світлодіод сигналізує про повну функціональну готовність, яку ви можете перевіряти під час поїздки за допомогою ATC-дисплея на панелі приладів.


Як «родзинку» компанія AL-KO пропонує систему 2LINK, що складається з блоку 2LINK з технологією Bluetooth та спеціальної програми 2LINK для смартфона. За допомогою цього пристрою ви отримуєте на смартфон всю основну інформацію щодо ходової частини, наприклад, статус системи ATC. Пристрій також повідомлятиме дані про тиск у шинах і про ступінь зносу гальмівних колодок.



3. Амортизатори Octagon та торсіонна підвіска осі

Нерівності на дорозі не лише знижують комфорт під час руху, а й можуть спричинити небезпечні вібрації. Протистояти цьому покликані амортизатори та підвіска. Серйозна небезпека полягає в тому, що багато стандартних амортизаторів забезпечують оптимальне демпфування тільки для причепів середньої ваги.

  • У нижньому ваговому діапазоні відбувається надмірне демпфування, що веде до трясіння та розгойдування житлового автопричепа.

  • У верхньому ваговому діапазоні недостатнє демпфування веде до того, що причіп стає інертним, що утруднює керування.

Найкращий варіант для отримання ідеального демпфування – використати точно відрегульовані амортизатори. Зокрема, осьовий амортизатор Octagon виробництва AL-KO значно покращує ходові якості, забезпечує кращу стійкість та оптимальне прилягання до опорної поверхні.

А шестигранна торсійна підвіска AL-KO подбає не тільки про додатковий комфорт під час руху, але і зробить його більш безпечним. Великий хід пружини підвіски, високе власне згасання, незалежна підвіска коліс, тобто амортизація кожного окремого колеса, а також ідеальне припасування з урахуванням ваги автопричепа забезпечують безпечну їзду.


4. Гальмівна система AAA

Оптимально відрегульовані гальма – це абсолютна потреба на дорозі. Ви повинні орієнтуватися лише на найвищі стандарти безпеки. Що таке ідеальні гальма? Це значення гальмівного зусилля, що перевищує середні показники. Це надійне гальмування у всіх умовах. Це обережне та акуратне гальмування.

Гальма AAA (від англ. ‘AL-KO Automatic Adjustment’ – «автоматичне регулювання гальмівних колодок AL-KO») – це скорочення гальмівного шляху приблизно на 5 метрів, автоматичне регулювання гальм, а також максимальний комфорт при водінні. Плюс до цього – додаткова економія завдяки тривалішим інтервалам технічного обслуговування, а також тому, що відпадає необхідність першого технічного обслуговування гальмівної системи після першої тисячі кілометрів пробігу.


Однак рекомендуємо перевірити, чи ваш житловий автопричіп оснащений спеціальними тримачами для осьових тросів Боудена. Перевірте також, де та як закріплені троси Боудена. Вони повинні бути високо підвішені в середній частині, щоб уникнути примерзання через стоячу воду в трубках.


Резюме: користь аксесуарів для безпеки руху

Аксесуари, що забезпечують безпеку руху, – це не іграшки для диваків, схиблених на технічних новинках, а реальна гарантія безпеки на дорозі. Тут не може бути жодних компромісів. У цьому плані можна покластися на перевірену та підтверджену якість комплектувальних для автопричепів AL-KO, розроблених провідними фахівцями в галузі.


Залишайтеся спокійними, використовуючи замковий пристрій-стабілізатор курсової стійкості AKS 3004. Завжди рухайтеся у своєму ряді завдяки системі стабілізації ATC. Вибирайте точно відрегульовану під причіп систему з амортизаторами Octagon від AL-KO та шестигранною торсіонною підвіскою. Вчасно гальмуйте та переходьте при черговій заміні гальмівних колодок на гальма AAA з автоматичним регулюванням.


І, нарешті, важливе доповнення. Якщо в холодну пору року виявите на оцинкованих поверхнях житлового автопричепа білу іржу (процес корозії, викликаний впливом вологи, снігу та дорожньої солі), це не привід для занепокоєння. По-перше, така біла іржа не впливає на якість, а по-друге, її можна досить просто видалити щіткою або обережним шліфуванням наждаком.


Підібрати відповідні комплектувальні для автопричепів можна в каталозі AL-KO. Замовити їх можна у сервісних центрах наших партнерів.

bottom of page