top of page

Автопричіпна техніка AL-KO: як захистити від крадіжки автобудинок та туристичний причіп

Оновлено: 26 лют. 2022 р.

Цифри крадіжок автобудинків зростають із року на рік, і тому власникам кемперів та туристичних причепів важливо заздалегідь потурбуватися про безпеку транспортних засобів. Тільки таким чином ви зможете вберегти їх від викрадення.

На жаль, абсолютної безпеки немає. Навіть надобережні люди з найкращим обладнанням ніколи не зможуть почуватися на 100% захищеними від злодіїв. Тим не менш, ви можете «ускладнити життя» злочинцям за допомогою різних заходів, і вони, цілком можливо, залишать ваш транспортний засіб у спокої або взагалі забудуть до нього дорогу.


Загальні поради щодо безпеки

Підвищити рівень безпеки свого транспортного засобу можна насамперед власною поведінкою. Наприклад, буде розумним паркувати автопричіп тільки в місцях, що добре проглядаються та належно освітлені.


Двері, вікна, люки в даху та задні двері повинні бути замкнені. В ідеалі бажано сховати цінні речі, зачинити вікна та опустити шторки таким чином, щоб потенційні злодії не могли з першого погляду визначити, чи мешкають в автобудинку або причепі нині, чи ні. Увімкнене світло допомагає створити враження, що власники перебувають у машині. Це має відлякувати зломників, оскільки вони, як правило, розраховують на швидку й нескладну здобич.


Що стосується ночівель, то поліція постійно наполегливо закликає уникати придорожніх зон відпочинку та автостоянок біля автобанів, і натомість шукати надійні кемпінги або принаймні офіційну стоянку для автобудинків. Наявність поблизу інших людей не гарантує достатнього захисту!



Критичні точки в туристичних автомобілів

Особливо вразливими точками в класичних туристичних автомобілів, із погляду безпеки, є насамперед вікна, люки в даху, двері та задні двері. Їх можна відчинити відносно легко й найпростішими інструментами.


В автобудинків та автофургонів до цього ще є двері автомобіля, які нерідко розкриваються механічно або за допомогою так званих «атак повторного відтворення». Що стосується житлових автопричепів, то їх можна без використання складних систем просто причепити до чужого автомобіля-тягача й відбуксирувати в інше місце.


Захист від викрадення та зламування

У спеціалізованих магазинах можна знайти багато видів механічного та електронного протиугінного обладнання різних цінових категорій, яке може бути встановлене окремо або в поєднанні в різних точках як зовні трейлера, так і всередині нього.


1. Захист від викрадення автопричепів

  • Замки безпеки: за допомогою такого замка зів буксирного пристрою, включаючи рукоятку, охоплюється масивною металевою оболонкою та закріплюється запірним болтом. Таким чином, зловмисники не зможуть відчепити автопричіп від вашого автомобіля-тягача та причепити до іншого транспортного засобу. Невелика кулька, виготовлена з твердого пластику, уставлена в зів буксирного пристрою, гарантує, що потенційні злодії будуть не в змозі зачепити причіп, наприклад за гак, і відбуксирувати його. Такі замки, як правило, можна залишати на зчіпному пристрої й під час руху; вони водночас забезпечують захист від ненавмисного «зіскакування» зіва буксирного пристрою з тягово-зчіпного пристрою автомобіля.



  • Клапанні замки для опорних стійок: коли опорні стійки автопричепа висунуто, вони вже забезпечують певний захист від швидкого несанкціонованого доступу, тому що за такого положення стояків злодії не можуть легко відбуксирувати причіп. Крім того, для запобігання складанню опорних стійок можна встановити клапанні замки.



2. Захист від викрадення автобудинків та автофургонів

  • Блокатор на кермо: це пристрій для простого й недорогого механічного захисту, який – як показує сама назва – захищає рульове колесо та ускладнює можливе викрадення.

  • Блокувальні штанги для дверей: щоб запобігти проникненню зловмисників через двері основного автомобіля, можна встановити при потребі штангу безпеки, яка міцно з’єднує ручки дверей.

  • Модулі проти «атак повторного відтворення»: кмітливі злодії використовують слабкі місця в системі безпеки дистанційного радіокерування базовим автомобілем. Майже всі поширені моделі (Fiat Ducato, Peugeot Boxer, Citroen Jumper та Iveco Daily, починаючи з 2006 року випуску) зазнають цієї проблеми. Коди, що передаються дистанційним керуванням на центральний замок, можуть бути записані спеціальними пристроями з близької відстані (до 50 м) і потім використані викрадачами або злодіями для відмикання автомобіля. Якщо ви не хочете щоразу відмикати та замикати ваш кемпер уручну, варто подумати про придбання спеціального модуля захисту, який замінює приймач системи центрального замка збоку автомобіля та тим самим запобігає копіюванню кодів.


3. Захист від викрадення для всіх туристичних автомобілів

  • Охоронна сигналізація: система забезпечує акустичний захист транспортного засобу. Під час зламування чи викрадення лунає звуковий сигнал, який попереджає сусідів по кемпінгу, перехожих, а також законного власника. Пропозиції в цьому секторі пристроїв безпеки варіюються від простих радіоконтактів для вікон та дверей до дуже складних систем із антиперешкоджальною функцією, датчиками руху, GPS-трекерами, газовими сигналізаторами та іншими складними додатковими модулями.

  • Система визначення місцезнаходження: дає можливість визначити місцезнаходження автомобіля в поточний момент та/або профілі його руху. Також у цій сфері існує величезний асортимент продукції в різних технічних виконаннях, варіантах відстежування та цінових класах. Часто, крім вартості покупки, стягується постійна щомісячна або щорічна плата за обслуговування. Оскільки сьогодні багато злочинців активно використовують передавачі радіоперешкод, потрібно обов’язково стежити за тим, щоб система була оснащена функцією захисту від перешкод.

  • Блокатор коліс: такий пристрій установлюється на колесо або його диск, що ускладнює буксирування або викрадення автомобіля. У разі встановлення такого пристрою в масивному, міцному виконанні зловмисникам доведеться використовувати особливий інструмент, щоб його позбутися. Часто такого пристрою одного виду буває достатньо, щоб відлякати злодіїв, які розраховують на легку та швидку здобич. Однак під час покупки неодмінно звертайте увагу на використовуваний матеріал та час монтажу!

  • Віконні профілі: щоб ускладнити можливе відтискання рами вікна, доцільно встановити посилені віконні профілі. Вони, як правило, виготовляються з металу й значно міцніші, ніж серійні пластикові профілі.

  • Дверні замки або дверні пластинки з можливістю дооснащення: завдяки дверним замкам або пластинкам замків із металу, які можна легко дообладнати, двері кузова отримують додатковий захист. Щоб їх зламати, знадобляться значні зусилля – іншими словами, це ще один дієвий засіб відлякування багатьох зловмисників.

  • Сейф: установлений в автомобілі, він дасть можливість убезпечити в разі зламування найважливіші документи, кредитні картки або готівку. Під час покупки сейфа потрібно обов’язково переконатися в тому, що йдеться про виріб досить високої якості, оскільки в наш час злодії часто використовують потужні інструменти.

  • Газові сигналізатори (датчики): що до «газових атак», із приводу яких свого часу було багато дискусій, думки розходяться. І сьогодні немає повної ясності щодо того, чи відбуваються такі атаки, і, якщо так, то в якій формі. Тим не менш, постійно трапляються автотуристи, які заявляють з усією серйозністю, що стали жертвою таких нападів. Якщо ви захочете захиститися від цих нападів, то можете встановити в машині газовий сигналізатор, що реагує на подібні «наркозні гази». Перевага: більшість таких пристроїв попереджає також про витік пропану та бутану – уже з цієї причини таке придбання може розглядатись як цілком розумне.

Тільки без паніки!

Навіть якщо цифри статистики часто звучать страшно, а постраждалі, безумовно, шоковані фактом злому або втрати цінних речей і автомобіля, необхідно підкреслити, що в цілому подорожі в автобудинку або житловому автопричепі цілком безпечні.


Факти злому та викрадення – на щастя! – являють собою вкрай рідкісні виняткові випадки, яким можна успішно протидіяти деякими з вищеназваних заходів. Ми бажаємо всім хороших та безпечних подорожей!


Для замовлення протиугінних пристроїв та інших комплектувальних для автопричепів, використовуйте офіційний каталог AL-KO.

bottom of page