top of page

Перевезення без ризику: як забезпечити безпечне кріплення вантажу на причепі

Оновлено: 27 лип. 2023 р.

Сторонні предмети на проїжджій частині можуть спричинити небезпечні дорожньо-транспортні пригоди. І тому при перевезенні різних вантажів за допомогою автомобільних причепів дуже важливо правильно і безпечно закріпити предмети. Що ж потрібно знати про правильне кріплення вантажу та тонкощі його розміщення на причіпних платформах та в кузовах легкових авто?

З початком руху будь-якого транспортного засобу у дію вступають величезні сили. У результаті під загрозою опиняються і люди, і товари, що перевозяться – вантаж.


Звичайний ящик, заповнений пляшками з мінеральною водою, вагою 14 кг, при зіткненні на швидкості 50 км/год перетворюється на справжній снаряд вагою майже 1400 кг. А про небезпеку важчих предметів при такому зіткненні краще взагалі не згадувати. Тим важливіше правильне кріплення вантажу.


Ми покажемо, як правильно закріпити вантаж і підкажемо, на що обов’язково слід звернути увагу.


Вимоги до кріплення вантажів

Відповідно до вимог правил дорожнього руху, вантажі, включаючи вантажні пристрої та пристосування для їх кріплення, необхідно розміщувати та закріплювати таким чином, щоб вони, навіть у разі повного гальмування чи несподіваного аварійного руху, не зсувалися, не падали, не перекочувалися та не випадали.


При цьому слід дотримуватись загальновизнаних правил техніки безпеки. Водій до початку поїздки зобов’язаний убезпечити вантаж від зсуву та випадання.


Правильне навантаження – половина справи

У плані безпеки та необхідної стійкості вантажу під час руху першорядне значення має правильне завантаження предметів. Важливо стежити за тим:

  • щоб транспортний засіб та причіп були правильно з’єднані між собою;

  • щоб причіп не «виляв», а його передня частина не задиралася вгору і не «пірнала».

Крім того, при завантаженні легкових причепів необхідно використовувати відповідні допоміжні пристрої, наприклад, противідкотний упор або опорні колеса. Також важливо подбати про оптимальний розподіл ваги, з якомога нижчим центром тяжіння над поздовжньою осьовою лінією.


Допоміжні засоби для закріплення вантажу

Для забезпечення безпеки транспортних перевезень та стабільності завантажених предметів застосовують різне обладнання – від сіток та тентів до кріпильних ременів, тросів та ланцюгів.


Всі ці засоби мають бути у бездоганному стані. Слід обов’язково враховувати відповідні вказівки щодо техніки безпеки, що містяться в інструкціях з експлуатації. Якщо є хоч найменші сумніви щодо надійності того чи іншого засобу, його потрібно або замінити, або застосовувати альтернативні системи.


До дуже корисних пристроїв можна віднести:

  • мати протиковзання, які багаторазово підвищують стійкість вантажів;

  • захисні куточки, що допомагають захистити крихкі вантажі або засоби кріплення вантажів від гострих кутів.


Сітки та тенти для кріплення вантажів

Якщо ви хочете максимально закрити та захистити вантаж, це можна зробити за допомогою спеціальної сітки для причепа або за допомогою плоского чи високого тенту. І сітка, і тент повністю закріплюються на бортах кузова причепа. Їх застосовують, головним чином, для транспортування легких та сипких вантажів, таких як садово-городні суміші або пісок.


Для організації високого тенту вам знадобиться спеціальний каркас, на який потрібно натягнути тент і акуратно закрити. Навантажувальна висота може істотно збільшитися.


Допоміжні засоби кріплення вантажів

Найпоширеніший засіб для кріплення вантажів – ремені для кріплення чи стягування. При їх використанні важлива правильна техніка експлуатації. Необхідно враховувати, що, залежно від моделі причепа, є різні технічні рішення, що забезпечують оптимальне кріплення вантажів. Вони залежать від особливостей розташування кріпильних кілець або провушин, які можуть перебувати на кутових профілях, днищі або на внутрішніх сторонах борту кузова причепа.


У загальному випадку є два основні методи кріплення вантажів, які можна використовувати окремо або в поєднанні один з одним.

  • Поперечне стягування. Ви можете закріпити вантаж шляхом поперечного натягування ременів. За допомогою як мінімум двох ременів, вантаж якомога щільніше притискається до навантажувальної платформи, внаслідок чого його зміщення стає неможливим через дію сили натягу.

  • Якірний метод. Якщо ви з’єднуєте вантаж з автомобілем за допомогою прямого, а не поперечного кріплення стяжними ременями, ви використовуєте «якірний метод».

Ремені, що закріплюються на бортах кузова причепа, повинні витримувати всі сили гальмування і прискорення, що виникають. І тут дуже важливо враховувати максимально допустиме навантаження на систему кріплення.


Що стосується транспортування важких та негабаритних вантажів, то тут потрібні додаткові, ще значніші заходи безпеки. При цьому відповідні засоби кріплення вантажів є такими ж обов’язковими, як і надійна ходова частина. Тут важливі невелика загальна вага, низька висота центру ваги, а також оптимальна підвіска, яку гарантує, наприклад, система шестигранних гумово-джгутових торсіонних осей AL-KO.


Автопричіпна техніка AL-KO

Компанія AL-KO – експерт у галузі шасі та комплектувальних для автомобільних причепів – пропонує численні вироби преміумкласу, наприклад, гальмівні системи AAA Premium Brake або тягово-зчіпні пристрої зі зчіпною кулею AK 161 та AK 270. Їх використання дозволить зробити транспортні перевезення з причепом максимально безпечними.


Рішення AL-KO у сфері вантажоперевезень відповідають найвищим стандартам якості ЄС. У каталозі автомобільних комплектувальних для причепів ви можете ознайомитись з асортиментом бортових замків та шарнірів, а також з різноманітністю петель та скоб кріплення вантажу AL-KO. Тут можна підібрати різні аксесуари для легкових причепів. Замовити комплектувальні можна, звернувшись до сервісних центрів наших партнерів.

bottom of page