top of page

Вліво-вправо, вперед-назад: паркування автопричепа за допомогою системи маневрування

Оновлено: 17 лют.

Встановити важкий автопричіп на постійне місце на паркінг не завжди просто. Іноді для цього доводиться ґрунтовно «пограти м’язами». Це досить складне і в повному сенсі слова виснажливе заняття. Але є проста і комфортна альтернатива труднощам – автоматична система маневрування, або «мувер».



Мувер – це оснащений електроприводом пристрій, який максимально полегшує паркування автопричепа і дає змогу виконати цю процедуру майже без зусиль.

 

Як працює система маневрування?

Коли поїздка закінчена, ви прибули на місце стоянки, вийшли з машини і від’єднали причіп, можна приступати до паркування. Для маневрування муверу необхідний безпосередній і, за можливості, стабільний контакт із колесом автопричепа. Тому приводні ролики системи, оснащені електроприводом, мають бути притиснуті до шин.



Залежно від моделі мувера, ця операція здійснюється автоматично, простим натисканням кнопки, або вручну, за допомогою колінчастої рукоятки. Керуючи електромотором мувера за допомогою пульта дистанційного керування, можна легко переміщати колесо, використовуючи приводні ролики, і, тим самим, рухати весь автопричіп у потрібному напрямку.

 

Тонкощі керування мувером і можливості системи

Найочевидніша перевага системи маневрування – це полегшення процесу паркування причепа. Завдяки муверу можна забути про виснажливе штовхання і «смикання» причепа вручну для оптимального вирівнювання його положення.



Причому вибрати положення та ідеально розташувати колісну техніку можна за допомогою пульта дистанційного керування – за допомогою кнопки або джойстика, без будь-яких зусиль. При цьому хороший мувер справляється навіть із крутими схилами з кутом нахилу до 15-28 % і долає перешкоди висотою до 4 см. Все залежить від потужності пристрою і ваги автопричепа.

 

Свобода керування та точність маневрування

Мувер дає змогу вдало запаркуватися навіть за відсутності вільного простору для маневру. Невелика вправність і досвід допоможуть розмістити автопричіп з точністю до міліметра в самому невідповідному вузькому місці. Досить буде за допомогою пульта трохи посунути причіп вперед або назад.



Причому можна навіть визначити і виконати маневр без сторонньої допомоги, самостійно. Для мувера не становить складності навіть поворот причепа на 360°. Крім того, система полегшує не тільки паркування, а й під’єднання причепа. Завдяки муверу можна плавно перемістити причіп у потрібне місце і забезпечити його міцне з’єднання з тягачем.

 

Надійне та контрольоване виконання маневру

Мувер забезпечує повний контроль маневрування, тоді як відсутність системи маневрування змушує покладатися лише на мускульну силу. Крім фізичного перенапруження і пов’язаних із цим проблем, є небезпека переоцінити сили та недооцінити складність ділянки.



Маючи в розпорядженні надійний мувер, можна виключити ці ризики або, принаймні, мінімізувати їх. Маневрування під час паркування – без поштовхів і ривків – настільки ж важливе, як і екстрена зупинка в небезпечних ситуаціях. Особливо критичними можуть бути ситуації паркування, наприклад, поблизу крутого схилу або за умови перегріву приводу через тривале виконання маневрів.


При цьому, зрозуміло, пристрій має бути надійно захищений від зовнішніх впливів. Система маневрування має оперативно, надійно та наочно сигналізувати про можливі несправності.

 

Ranger та Mammut: системи маневрування для житлових автопричепів AL-KO

Система маневрування гарантує власнику причіпного автобудинку можливість простого паркування. Простий в обслуговуванні мувер AL-KO – це справжня «паличка-виручалочка» для найскладніших ситуацій.

  • Нова система маневрування Ranger підходить для практично будь-якого одновісного автопричепа вагою до 1,8 тонн. Ця система відповідає основним вимогам до пристроїв своєї категорії, таким як можливість долати підйом з нахилом до 18 % і можливість паркування за допомогою кнопкового пульта дистанційного керування. Крім того, мувер Ranger оснащений пристроєм плавного пуску і зупинки, а також має міцний захищений корпус із вбудованим пристроєм відведення тепла і герметичною кабельною проводкою. І, нарешті, важлива додаткова перевага цього рішення – 5-річна гарантія виробника.

  • Перевірена преміум-система маневрування Mammut для одновісних житлових автопричепів вагою до 2,25 тонн вирізняється низкою додаткових переваг. Ця система забезпечує управління за допомогою джойстика, дає змогу регулювати положення приводних роликів за допомогою електроприводу і має підвищену потужність, що дає змогу долати підйоми до 28 % і перешкоди заввишки до 4 сантиметрів.


Також важливо, що на всіх моделях шасі AL-KO випуску 2010 року і пізніше можливе встановлення мувера перед колесом – безпосередньо на шасі (верхній монтаж). Ця унікальна для всіх представлених на ринку систем конструкція має подвійну перевагу: зниження ваги, оскільки відпадає необхідність встановлення монтажної плити, і забезпечення максимального дорожнього просвіту.

 

У будь-якому разі система маневрування AL-KO гарантує безпечне паркування автопричепа без додаткових складнощів. Замовити мувер для причепів і автобудинків можна в сервісних центрах наших партнерів.

bottom of page