top of page

Догляд за житловим автобудинком: очищення резервуара для води

Чистий резервуар для води – основна умова надійного водопостачання під час поїздок в автобудинку. Однак, щоб постійно мати під рукою запас чистої питної води, важливо регулярно очищати резервуар для води та водопровідні лінії.



Сьогодні ми розповімо вам, як потрібно чистити резервуар для води в автобудинку і на що при цьому слід звертати увагу. Також ми запропонуємо гідну альтернативу хімічним засобам очищення, що продаються в спеціалізованих магазинах.

 

Чому важливо чистити резервуар для води в автобудинку?

На внутрішніх поверхнях бака для води з часом відкладається не тільки вапно, а й так звана біоплівка. Вона складається з мікроорганізмів і являє собою оптимальне середовище для бактерій.



Регулярне очищення резервуара для води в автобудинку вкрай важливе. Однак воно не дає змоги повністю запобігти утворенню такої біоплівки у водному середовищі. Біоплівка виникає з частинок, що містяться в питній воді, розм’якшувачів, що містяться в пластикових деталях і з вапняного нальоту. 


Як часто треба чистити резервуар для води?

Як правило, бак для води в автобудинку рекомендується чистити не менше одного разу на рік. Ще краще робити це до і після кожного сезону. А коли вода починає неприємно пахнути, або ж її смак змінюється, без додаткового чищення теж не обійтися.

 

Чи є альтернатива засобам для хімічного чищення?

Спеціалізовані магазини пропонують великий вибір професійних засобів для очищення резервуарів у житлових автофургонах. Їхня дія заснована найчастіше на таких речовинах, як діоксид хлору, активний кисень або плодові кислоти. При використанні таких засобів слід суворо дотримуватися інструкцій виробника, щоб запобігти подальшому забрудненню питної води.



Запобіжні заходи: при очищенні резервуара для води надягайте рукавички, щоб уникнути безпосереднього контакту очищувачів зі шкірою. Крім того, не змішуйте різні очисники один з одним. Хімічні реакції можуть призвести до утворення шкідливих для здоров’я газів.


Також і при використанні деяких домашніх засобів не можна забувати про обережність. Оцтова есенція розчиняє вапняні відкладення і має антибактеріальну дію, але вона може пошкодити ущільнювальні прокладки. Засоби для чищення зубних протезів також мають антибактеріальну дію, але нерідко утворюють залишки, які можуть пошкодити насос. Тож є сенс пошукати альтернативний засіб для очищення водяного резервуара в автобудинку; як такий засіб ми рекомендуємо лимонну кислоту.

 

Очищення резервуара для води лимонною кислотою

Покрокова інструкція

 

Крок 1. Спорожніть резервуар

Спочатку злийте всю воду з резервуара і бойлера. Для цього відкрийте ревізійний отвір та усі водяні крани.

 

Крок 2. Ручне очищення

Якщо ви хочете очистити резервуар для води, то спочатку потрібно видалити вручну біоплівку на внутрішніх поверхнях резервуара. Ця біоплівка захищає бактерії від зовнішніх впливів, таких, як коливання температури і водневого показника pH, а також від впливу хімічних речовин. Якщо біоплівка повністю зберігається, то засоби для чищення часто виявляються неефективними.


При ручному очищенні спочатку розм’якшіть вапняні та інші відкладення за допомогою вологої губки, а потім обробіть резервуар щіткою. Зніміть усі ущільнювальні прокладки та запірні елементи й також почистіть їх щіткою. Слід також почистити водопровідні лінії, наскільки це можливо. Найкраще для цієї мети підійдуть вузькі щітки для чищення труб (йоржики), які також використовують для очищення акваріумів. Потім знову закрийте резервуар та бойлер. 



Крок 3. Підготовка лимонної кислоти

Розчиніть порошок лимонної кислоти в теплій воді. Для резервуара ємністю 100 літрів буде достатньо 4 л води і 5-10 ст. л. з верхом лимонної кислоти. Скоригуйте цю кількість відповідно до ємності вашого резервуара.

 

Крок 4. Очищення резервуара і водопровідних ліній

Для очищення бака і водопровідних ліній у житловому автобудинку, залийте розчинену лимонну кислоту через ревізійний або наливний отвір у резервуар. При цьому лимонна кислота має бути повністю розчиненою.


Після цього заповніть резервуар та бойлер свіжою водою та відкрийте приблизно на півхвилини водяні крани, щоб промити всю систему. Потім знову закрийте всі крани та залиште розчин усередині резервуара для впливу не менше ніж на 30 хвилин. Після цього знову відкрийте крани і дайте воді стекти, поки резервуар не буде повністю спорожнений.

 

Крок 5. Промивання свіжою водою

Завершуючи роботу, знову заповніть резервуар свіжою водою і дайте їй повністю стекти. Залиште ревізійний і зливний отвори, а також крани на деякий час відкритими, щоб уся система просохла.


Більше про догляд за автобудинками читайте у нашому блозі.

bottom of page