top of page

Весняний техогляд: як підготувати автобудинок до сезону

Настання весни – це не лише барвисте цвітіння рослин та сонячна погода, яка змінюється дощами. Для багатьох це ще й початок активного заміського сезону, до якого потрібно ретельно підготуватись… І, наприклад, провести техогляд свого будинку на колесах.

Дізнайтеся, що робити під час підготовки автобудинків до теплого сезону та на що варто звернути особливу увагу.


1. Повна перевірка будинку на колесах

Проводячи весняний техогляд автобудинку, насамперед необхідно уважно оглянути транспортний засіб зсередини та зовні. Обов’язково переконайтесь:

  • Чи немає вогкості або цвілі всередині та на транспортному засобі?

  • Чи достатній тиск у шинах та профіль протектора?

  • Чи є на шинах ознаки пошкодження через тривалу стоянку?

  • Чи потрібне змащування торсійна ось AL-KO – якщо тільки у вас не встановлена версія, що не обслуговується – для забезпечення ідеального комфорту (перевірку потрібно виконувати кожні 20 000 км або, принаймні, кожні 12 місяців)?

  • Чи є на автомобілі наклейка про проходження техогляду?

  • Коли слід провести наступну перевірку газового обладнання?

  • Чи працюють фари, холодильник, газова система, опалення та термостат?

  • Про що говорять індикатори зношування системи протиковзання (AKS)? Чи потрібно встановити нові фрикційні накладки?

Також слід звернути особливу увагу на влаштування накату автобудинку:

  • Чи спрацьовує ручне гальмо?

  • Чи можна всунути та висунути буксирну трубу?

Перше можна перевірити, коли автомобіль зчеплений та повільно їде, а друге – коли ви маневруєте їм уперед і назад вручну. Якщо під час перевірки ви виявили якісь недоліки, необхідно терміново перевірити гальмівну систему транспортного засобу в автомайстерні.



2. Обслуговування та догляд за автобудинком

На другому етапі весняного техогляду проводиться ретельне очищення поверхонь та місць зберігання, а також таких пристроїв, як газова плита, опалювальна та туалетна касети та резервуар для стічних вод. Система для прісної води також має бути ретельно продезінфікована та очищена від водоростей та мікробів.


Зовні автобудинок ретельно миють на автомийці, щоб повернути йому привабливий вигляд. Найшвидший і найретельніший спосіб очищення автобудинку – обробка під високим тиском за допомогою щітки. Але важливо при цьому не чіпати акрилові вікна і чистити їх тільки спеціальними засобами для чищення і м’якими ганчірками. Для стійких розводів є спеціальні засоби, які можна використовувати для усунення непривабливих плям (наприклад, очищувач акрилового скла Dometic Clean & Care).


В автобудинку слід зарядити акумулятор і, за необхідності, долити або замінити моторну оливу, очищувач для вікон та рідину, що охолоджує. Також рекомендується перевірити деталі, що зношуються, наприклад, щітки склоочисника, і при необхідності замінити їх.

Тенти та навіси слід розпакувати та протерти вологою ганчіркою. Спеціальні засоби для чищення тут також допоможуть позбутися цвілі. Однак не збирайте тенти назад, поки тканина ретельно не висохне!


Замки та петлі, а також опорні колеса та стійки потрібно добре змастити спреєм, щоб нічого не «заїдало» і не рипіло.


Зчіпні пристрої та замкові пристрої-стабілізатори AKS, навпаки, потребують особливого догляду. Тут є дві різні процедури: рішення без AKS очищують і змащують як завжди. Якщо у вас є автобудинок з AKS, зчіпний пристрій тягача можна тільки чистити, але не змащувати – інакше може порушитися робота AKS!


Автомобілі, які експлуатувалися взимку, потребують ще й миття днища, щоб видалити сіль з шасі, осі та кузова і тим самим зберегти їх у хорошому стані на тривалий час.



3. Приготування до подорожі

Коли всі роботи з технічного обслуговування та очищення завершено, настає найприємніша частина – підготовка будинку на колесах до поїздки. Перше, що потрібно зробити, це все слід оглянути: що не використовувалося в минулому сезоні? Які елементи обладнання, можливо, несправні та потребують заміни? Які важкі деталі можна замінити більш легкими? Чи поїдуть діти на відпочинок і які речі брати з собою?

Відразу після цього і за наявності вільного місця для зберігання, настає час знову все розкласти по місцях. Якщо основне обладнання «прибрано» на зиму, необхідно перевірити, чи все важливе знову на борту. Зокрема, ящик з інструментами, силові кабелі та адаптери, клини, каністра з водою, газовий балон… І, звичайно ж, постільні речі та посуд не повинні бути відсутніми!


Більш детальну інформацію про комплектувальні та аксесуари для автобудинків, включаючи системи підвіски осі, гальмівні системи, замкові пристрої-стабілізатори AKS та багато іншого, можна знайти в офіційному каталозі запчастин AL-KO.

bottom of page