top of page

Купуємо причіп: на що звернути увагу?

Практичний і простий причіп вирішить безліч питань, пов’язаних із перевезенням різних вантажів. Одначе будьте обережні: під час вибору причіпного пристрою важливо враховувати безліч характеристик, зокрема наявність або відсутність у нього власних гальм.

Найвищий пріоритет для будь-якого водія – безпека людей, і під час покупки причепа, як і в разі покупки автомобіля, не варто йти на компроміси. Дізнайтеся більше про різницю між гальмовими та безгальмовими причепами й ознайомтеся з аргументами на користь причепів із гальмовою системою.


Що таке причіп із гальмовою системою?

Причіп без гальмової системи не має власних гальм. Тому під час гальмування транспортний засіб, що використовується як тягач, повинен повністю взяти на себе всю необхідну гальмівну потужність. Якщо причіп має гальмову систему, то автомобіль-тягач під час зниження швидкості та зупинки звільняється від додаткового навантаження, адже причіп гальмує сам.

Як це працює? Під час гальмування причіп наїжджає на тягач, жорстке зчеплення на зчіпному пристрої вдавлюється, а створене таким чином зусилля спрямовується через трансмісійний пристрій у колісні гальма причепа. У результаті причіп гальмує самостійно.


При цьому чим більше маса вантажу й вище швидкість руху авто, тим потужнішим буде гальмування. Тобто, ідеться про гальмову систему, яка залежить від швидкості та навантаження.



Аргумент 1. Чим коротший гальмівний шлях, тим вищий рівень безпеки

Оскільки колісні гальма причепа звільняють тягач від частини гальмового навантаження, гальмівний шлях транспортного засобу з причепом, оснащеним власною гальмовою системою, скорочується приблизно на 17%, а час зупинки – приблизно на 25%. Це може врятувати життя людей!


Аргумент 2. Збільшення максимально допустимої маси вантажу, що буксирується

Для легкових автомобілів із причепами без гальмової системи максимально допустима маса вантажу, що буксирується, – 750 кг.


Якщо ж ви використовуєте причіп із гальмовою системою, то допустима маса вантажу, що буксирується, для такого автомобіля-тягача може бути використана повною мірою відповідно до його характеристик. Якщо параметри авто дозволяють, маса вантажу, що буксирується, може досягати 3500 кг. Адже причіп, що має власну гальмову систему, звільняє гальмову систему автомобіля від додаткового навантаження.


Аргумент 3. Збільшення строку служби гальм тягача

Якщо одночасно з автомобілем гальмує й причіп, то гальма тягача використовуються дбайливіше.


Додаткова безпека від AL-KO

Система автоматичного регулювання гальм AAA (AL-KO Automatic Adjustment) для колісних гальм 2051 і 2361 дає змогу завжди забезпечити оптимально відрегульовані гальма. Гальмівний шлях у цьому разі зменшується на кілька метрів (до 5 м). Таким чином ви досягаєте вищого рівня безпеки та більшого комфорту під час водіння, оскільки поштовх під час гальмування буде ледь помітний. Системою AAA можна додатково оснастити будь-яку вісь із гальмовим диском AL-KO.


Резюме. Використовуючи гальмовий причіп, ми досягаємо вищого рівня безпеки та більшого комфорту під час руху, а значить, можемо керувати авто спокійніше та без зайвого напруження.


Замовити гальма для легкових причепів із каталогу запчастин можна в наших сервісних партнерів.

bottom of page