top of page

AL-KO – якість для життя. Історія про те, як сільська кузня перетворилася на світовий концерн


Історія AL-KO KOBER – це дивовижний шлях перетворення сімейного бізнесу на глобальну компанію. Традиційні цінності, самовіддана праця й орієнтація на клієнта дозволили втілити мрію амбітного слюсаря і його синів.


Сьогодні AL-KO – це іменитий німецький бренд, відомий виробництвом садової техніки, автомобільних комплектувальних, а також вентиляційного обладнання та систем кондиціонування. За майже 90 років компанія AL-KO KOBER відкрила представництва в понад 20 країнах всього світу, поглинула інші виробництва і сама стала частиною світових концернів, орієнтованих на інноваційне майбутнє.


І почалася ця дивовижна історія 1931 року...


1931-1958: заснування компанії

Шлях AL-KO стартував у сільській місцевості Німеччини, в містечку Гроскец на кордоні Баварії та Швабії. Цей регіон славиться надзвичайно красивою природою. З півдня він обмежений передгір'ями австрійських Альп, а з півночі – долиною верхів'їв Дунаю.


1931 року 23-річний слюсар Алоїс Кобер відкрив власний металообробний цех у Гроскеці, який і став фундаментом AL-KO KOBER. Назва, яку з часом отримало підприємство, утворена першими літерами імені та прізвища слюсаря. Спочатку в своїй майстерні Алоїс обслуговував потреби місцевої сільської громади, але вже через кілька років у його підпорядкуванні з'явився перший персонал, а сфера діяльності – розширилася.

1947 року в команді батька працювало троє синів – Герберт, Курт і Віллі Кобери, які з часом стали спадкоємцями сімейного бізнесу. А 1952 – прийшов перший успіх, тоді компанія розробила і запустила в серійне виробництво важелі ручного гальма. Через 6 років було відкрито перше дочірнє підприємство.


1961-1968: нові горизонти

1961 року компанії AL-KO виповнилося 30 років, і Алоїс вирішив відкрити філію в австрійському місті Целль-ам-Циллер, Тіроль. Ще через 4 роки в іншому австрійському місті Обдах з'явився завод із виробництва бетономішалок, підвальних вікон і снігоприбирачів.

Компанія заявила про себе на ринку і націлилася на потреби приватних домовласників. 1966 року була випущена перша газонокосарка. Ця сфера діяльності для багатьох сьогодні – головна асоціація з брендом AL-KO, виробником надійної німецької техніки для саду.

Але не варто забувати і про автомобільний підрозділ. 1967 була випущена перша шестигранна гумово-джгутова торсіонна вісь, а через рік – рама і шасі AL-KO.


1970-1979: європейська експансія

1970 року було відкрито підрозділ в італійському місті Фінтль, Південний Тіроль. Трохи пізніше відбувся вихід на ринок Франції, Англії та Швейцарії, а через 6 років – відкрито іспанський офіс.

Того часу в Німеччині був пік інтересу до футболу, і не дивно, що AL-KO вибрала своїм бренд-амбасадором капітана зоряної команди 70-х і кращого центрального захисника світу Франца Бекенбауера. Надійність і лідерські якості Кайзера Франца стали символом AL-KO.


Паралельно AL-KO KOBER вирішила вийти на ринок систем вентиляції та кондиціонування. У 1975 і 1979 роках компанія придбала німецькі виробничі потужності в цій сфері бізнесу.


1981-1987: садовий бренд №1

80-ті роки стали для компанії часом масового виробництва садової техніки. 1981 була запущена серійна лінія газонокосарок, а через рік – садових подрібнювачів. Компанія відкрила представництва у багатьох країнах центральної Європи, в Скандинавії і за океаном.

1985 року на ринок було випущено сучасне шасі AMC для спецавтомобілів, фургонів і комерційного транспорту. А в 1987 відбулася структурна реформа концерну, який отримав статус акціонерного товариства і ім'я AL-KO KOBER AG. Три сини Алоїса Кобера – Герберт, Курт і Віллі – стали членами правління компанії.


1990-1999: зміна поколінь

9 листопада 1989 року впала берлінська стіна, і вже 1990 року в східній Німеччині був відкритий завод AL-KO THERM з виробництва комплектувальних для вентиляційної техніки.

У той період компанія продовжила нарощувати виробничі потужності і завойовувати світ. Були куплені об'єкти у Франкфурті і Саксонії, розширені виробничі позиції на ринку Данії та Італії. 1994 року засновано перше підприємство компанії в Китаї.


У лютому 1996 Алоїс Кобер помер у віці 87 років, і компанією стали керувати сини, а керівництво перейшло до третього покоління. 1999 року доходи концерну перевищили 1 млрд німецьких марок, а на заводах і в офісах AL-KO по всьому світу працювало понад 3800 осіб.


2003-2010: розширення бізнесу

Початок XXI століття ознаменувався приходом німецького виробника в Східну Європу. 2003 року було створено дочірнє підприємство з дистрибуції продукції AL-KO в Ризі, а 2004 – відкрито представництво з продажу транспортного і садового обладнання в Києві. Одночасно компанія продовжила збільшувати потенціал. Були куплені об'єкти у Франції і Німеччині.

2006 року компанії виповнилося 75 років, на честь чого був відкритий павільйон для відвідувачів у Кьоці. Також було запущено серійне виробництво систем протидії бічному зносу для причепів ATC Trailer Control.


2010 року AL-KO стає титульним спонсором ФК «Ауґсбурґ», який пробився і закріпився в першій Бундеслізі. Цього ж року представлені дистанційна система маневрування для причепів AMS Mammut і унікальна акумуляторна поливальна станція Aquatrolley A300.


2010-2020…: глобалізація

2012 року була представлена ще одна унікальна розробка компанії – роботизована газонокосарка Robolinho 3000, а заодно відкрито центр роботи з клієнтами у Кеці.


Новий час диктує нові правила, і компанія закріпилася на міжнародному ринку в новій ролі. 2013 року акціонерне товариство AL-KO KOBER AG було перетворено на європейську компанію AL-KO KOBER SE, а через рік концерн здійснив поглинання виробника мотопил Solo.

2015 року на 42 виробничих підприємствах і у 25 дистрибуційних центрах AL-KO всього світу працювало понад 5000 співробітників. Тоді ж у продаж надійшли інноваційні стерилізатори повітря Pure і було випущено 25-мільйонну вісь.


Сьогодні компанія є частиною глобальних корпорацій. 2016 року автомобільний підрозділ AL-KO об'єднався з Dexter Axle в концерн DexKo Global, який став світовим лідером із виробництва осей і шасі для малотоннажних автомобілів.


А 2017 року група компаній AL-KO KOBER Group увійшла до складу холдингу PRIMEPULSE, що спеціалізується на декількох сферах, включаючи не тільки автомобільну промисловість, садову техніку і системи кондиціонування, а й цифрові технології, електроніку, нерухомість.


44 перегляди
bottom of page